Turkije opent modernste ziekenhuizen van Europa

Terwijl in sommige landen zorg flink achteruit gaat en bestaande ziekenhuizen steeds meer verouderen, maakt Turkije zich in diverse steden op voor de opening van nieuwe grote en moderne stadsziekenhuizen. Zo is de bouw van het grootste ziekenhuis van Europa, dat in Ankara staat, in een eindfase beland en maken de inwoners van de Turkse stad Mersin zich op voor de opening van hun moderne hospitaal.

Het ziekenhuis in Mersin zal het eerste stadsziekenhuiscomplex van Turkije worden. De bouw van het complex is voltooid waarbij alles grondig wordt getest tot aan elk stopcontact waar de modernste apparatuur op is aangesloten, meldt de vereniging van staatsziekenhuizen in Mersin. “De laatste controles worden uitgevoerd. Binnen enkele dagen kunnen we de eerste patiënten verwelkomen. Dit is geen privéziekenhuis: het volk is de baas van deze dienstverlening.”
Modernste

De Turkse minister van Volksgezondheid, Recep Akdağ, benadrukt dat de Turkse regering wil dat iedere burger in een privékamer wordt behandeld. “Tot 2002 hadden 90% van alle ziekenhuizen veel patiënten in een kamer. Privékamers werden toen ‘speciale kamers’ genoemd. Nu krijgt iedereen in onze stadsziekenhuizen een eigen kamer. We bouwen de modernste en beste ziekenhuizen van Europa.”

De Turkse minister geeft aan dat de Turkse president Erdoğan niet meer wil dat patiënten in brancards heen en weer worden gebracht zoals vroeger. “Daaraan is voldaan nu alle afdelingen bij elkaar zijn in deze complexen.”

Alle ziekenhuizen zullen de modernste medische apparatuur in huis hebben en krijgen patiënten het gevoel te overnachten in een vijfsterrenhotel. Patiënten in Mersin hoeven zich ook niet druk te maken om een parkeerplaats voor hun auto: daar zorgt een gratis valet service van het ziekenhuis voor die de auto ophaalt en bij vertrek weer voor de deur zet.